Regio: Dao, Portugal
Druif: encruzado
Proef: ruitige Portugees, vol van smaak met een mineralige frisheid, perfect in balans.
Bodem: granieten bodems
Beschrijving: Van kurk naar wijn, dat klinkt als een logische stap. De Amorim familie zat al jaren in de kurkbusiness, voordat ze begonnen met wijnmaken. Ze begonnen in de Douro, zakten af naar de Alentejo en zijn nu ook begonnen in de Dão met Taboadella. Het is een prachtig landgoed met 40 hectare aan wijngaarden. De internationale druivenrassen hebben ze gerooid, de focus gaat naar de inheemse druivenrassen, waaronder encruzado. De druiven komen van granieten bodems op een hoogte van 530 meter boven zeeniveau met een westelijke expositie. Ze worden met de hand geoogst. De alcoholische vergisting vindt plaats in RVS tanks. Vervolgens rijpt de wijn gedurende 7 maanden. Dat gebeurt voor 40% in oude 500 liter vaten van Frans eikenhout, 30% in tulpvormige betonnen tanks en 30% in RVS. Het resultaat is een indrukwekkend glas met aroma’s van peer, perzik, toast en een fijne, subtiele mineraliteit.